Thursday, March 15, 2012

~~Ikan Kukus Serai~~

Ini adalah entry yang dah lama tertangguh semasa cuti semester...huhu..walaupun 'cuti', tapi suara sangat sibuk...sibuk mengalahkan wanita yang bekerja..hehe...ntah ape dibuatnya pun x tau la...mungkin bangun pagi pun matahari dah naik meninggi kot..ishh3....teruk bebenor!!! haha...

Hobi suara bila masa lapang atau cuti semester hanyalah di rumah...tolong mak masak...suka sangat masuk dapur,tapi jangan ada yang suruh sudah la...biar je suara sendiri yang jalan ke dapur...so, dengan seikhlas hati suara akan memasak...huhu...berat3....

Kali ini suara nak tulis entry pasal ikan kukus serai....rasanya dah lama x buat ikan kukus...asyik masakan yang bergoreng jew...so, tengahari jumaat tue, suara rasa nak buat special sikit..lagipun mak ada beli ikan yg besar..ikan ape pun xtau..tp sedap...smpai lauk lain tak terusik...dan x cukup bila makan...

So, bermula sesi berdating bersama Mr.Google!!! dan akhirnya suara jumpa resepi kat blog chef hanielieza....Gambar x sempat nak snap..sbb bila dah bau ikan kukus serai yang sangat sedap nie...perut dah tak tertahan nak makan...smua dah kebulur nak serang ikan tur..bila buat lain kali je la snap...layan resepi je lah.....

Resepi Ikan Kukus Serai:

1 ekor ikan siakap / ape2 ikan pun sedap jew (bersihkan dan kelar ikan tue)

Bahan hiris:
2 ulas bawang putih
3 ulas bawang merah
3 batang serai
5 tangkai cili api
sedikit garam (jika perlu)
1 sudu besar sos nampla (sos ikan)

Hiasan:
daun ketumbar / daun sup (dipotong kecil-kecil)
hirisan carrot
jus limau nipis / kasturi

Cara-cara:
1. Sediakan bekas untuk mengukus.
2. Ikan yang dah dibersihkan, diletakkan di atas mangkuk kaca yang tahan panas ( suara guna periuk pengukus jew...ikan tu letak atas tudung periuk yang sedikit melengkung..hehe..nnt x dapat takung air ikan/perasa sos lak..kat rumah x de mangkuk yang tahan panas...hehe...)
3. Tabur bahan yang dihiris ke atas ikan tadi.
4. taburkan sos nampla dan sedikit garam (jika perlu)
5. Letakkan ikan tadi ke dalam pengukus.
6. Masak ikan tersebut selama 30 minit dengan api yang sederhana.
7. Setelah masak, taburkan bahan hiasan dan jus limau...dan sedia untuk dimakan bersama nasi puith...(^__^)

* Cara suara = ikan dibersihkan, direndam dengan air asam jawa dan setelah dibersihkan sekali lagi, dilumurkan garam....so, bila memasak x perlu lagi tambah garam...
* Ikan diletakkan dalam pengukus, ditaburkan semua bahan hiris, dan ditutup tudung periuk supaya aromanya menyerap...hehe...