Jeng jeng jeng.....inilah jemput pisang yang telah berjaya dalam hasil penyelidikan suara...huhu...Kalau orang terengganu panggil jemput pisang..bkn org terengganu lak panggil cekodok pisang...mana-mana je lah ye...asalkan itu makanan yang boleh disuap ke mulut udah lah ye...(^__^)
gambar masa 1st trial...next trial x amik gmbr pun..malas...hehe... |
Sebenarnya suara x suka mkn jemput pisang sebab banyak minyak dan bila menggoreng, melekat pada kuali..sgt leceh...tetapi selepas jumpa resepi yg baru, blh dikatakan tiap2 minggu suara mendapat request dari emak...huhu...terima kasih kepada jurnal resepi bdaria yg berkongsi resepinya...tetapi telah diubah sedikit resepinya mengikut citarasa suara...cantik hasilnya walaupun 1st trial...
dulu2, suara gunakan tepung gandum..tetapi kini tidak lagi...hehe...jom tengok apa rahsianya....
Resepi Jemput Pisang:
1 sikat pisang putar (pisang lain blh tp x sesedap pisang putar)
1 cawan tepung beras
4 sudu besar gula
secubit garam
Cara-caranya:
1. Lenyekkan pisang putar yang telah dibuang kulitnya.
2. Masukkan 4 sudu besar gula. Sukatan gula adalah mengikut citarasa individu...kalau nak manis boleh letak lebih lagi...setelah digaul rata, rehatkan dahulu adunan pisang selama 15 minit...
3. Setelah 15 minit, masukkan secubit garam (mengikut citarasa) dan tepung beras sedikit demi sedikit sehingga adunan sebati...
4. Tibalah proses menggoreng...(^__^).....bulat-bulatkan adunan cekodok tue menggunakan jari jemari yang cantik tue untuk dapatkan cekodok yang bulat2...boleh jugak menggunakan sudu...
5. Setelah masak, boleh angkat dan ditoskan minyak...boleh lah dihidang panas-panas bersama-sama air teh o panas...sedappp....
*kalau nak tau adunan tadi elok, bak kata orang suam2 kuku...hehe...kita leh tengok semasa proses menggoreng...kalau cekodok pisang tidak melekat pada kuali, maknanya dah ok lah tue..kalau x, kena tambah lagi la tepung tue ye...
SELAMAT MENCUBA...