Thursday, July 21, 2011

Khasiat Ikan

Disebabkan family suara penggemar ikan..so..suara rasa nak tulis stu entry berkaitan khasiat ikan.

Hasil penelitian menunjukkan bahawa ikan mengandungi protein yg berkualiti tinggi. Protein di dlm ikan terdiri drpd asid-amino yg diperlukan tubuh utk pertumbuhan. Protein ikan amat mudah dicerna dan diserap oleh tubuh. Selain itu, pelbagai vitamin turut terdapat di dlm ikan termasuk vitamin A, D, thiamin, riboflavin dan niacin. Ada 2 kumpulan vitamin iaitu vitamin yg larut dlm air dan juga dlm lemak. Vitamin yg larut dalam air terdapat dlm ikan yg tergolong dalam kelompok vitamin B iaitu B6, B12, biotin dan niacin dan banyak terdapat dalam ikan yg dagingnya berwarna gelap. Jumlah vitamin B dalam isi ikan yg berwarna putih hampir sama banyak dgn jumlah vitamin dlm daging lembu atau ayam.

Antara khasiat lain :
1. Asma : anak yg mkn ikan berpotensi tidak diserang penyakit
2. Otak dan Mata : ikan kaya dgn lemak omega 3 yg membantu dlm hubungan otak dan retina
3. Kanser : lemak omega 3 paada ikan dpt mengurangi penyakit kanser sehingga 30-50% spt usus, payudara dan prostat.
4. Penyakit kardiiovaskular : mkn ikan setiap minggu dpt mengurangi penyakit jantung dan stroke akibat    pembekuan darah dan mengurangi peradangan, menurunkan tekanan darah, menurunkan lemak darah dan meningkatkan kolestrol baik.
7. Diabetes : ikan dpt membantu penderita diabetes mengelola kadar gula dlm darah.
sumber : sciencedaily.com